onsdag 19. august 2009

Tulipan `Uncle Tom`.

Dobble sene tulipaner blir det en del av i bedene mine til våren! Har falt fullstendig for en dyprød sort som heter `Uncle Tom`. Plantet ti av den i fjor og blandt alle tupipanene i vår så var det den som utmerket seg på alle måter. Den blomstret lenge, tålte både vind og regn og den lyste virkelig opp i bedet med den klare, dype rødfargen. Nydelig!
Hadde også noen av sorten `Angelique`, men de fikk litt dårlige forhold og havnet halvveis innunder en ganske bredskuldret staude. Tror den skal få en ny sjanse i år.
Noen fakta:
Blomstene på Doble sene tulipaner har så mange kronblader at de også kalles Peon tulipaner.
Blomstene er ekstemt store, når de er helt åpne kan de måle opp til 10 cm i diameter.
De blomstrer sent og lenge, fra slutten av mai og gjerne langt inn i forsommeren.
Doble sene tulipaner blomstrer typisk etter Doble tidlige tulipaner, men før Triumph tulipaner, Darwin hybrider, Papegøye tulipaner, Liljeblomstrende tulipaner og Enkle sene tulipaner.
Der er ikke spesielt mange sorter av denne typen tulipan, men samtlige er utsøkt vakre og stort sett lett tilgjengelige. Og flere av dem dufter til og med! (Merket med *)
Og som du kanskje har forstått; dette er årets favoritt-tulipan her i gården! ;o)
Andre doble sene tulipaner:
Angelique* (rosa)
Alegretto* (rød og gul)
Carnaval de Nice (hvit og rød)
Creme Upstar* (gul og rosa)
Lilac Perfection (lilla)
Maywonder (skarp rosa)
Miranda (rød)
Monsella* (gul med røde flammer)
Mount Tacoma (hvit)
Renown Unique (rød med hvite kanter)
Uncle Tom (mørk rød)
Upstar (hvit base og mørk rosa topp)
Wirosa (rød og hvit)
Yellow Tacoma (gul)
(*= dufter)
Planting og stell av tulipaner:
Løken settes om høsten før frosten kommer. Helst ikke før litt ut i oktober i følge en entusiastisk fyr på Plantasjen i går.
Plantedybde 15 cm.(3 x løkens høyde)
Planteavstand 5-10 cm(tettere i krukke enn i bed).
Når tulipanen er avblomstret klipper du av toppen hvor blomsten har vært. Slik hindrer du tulipanen i å bruke krefter på å lage frø. Disse kreftene går da ned i løken som får med seg en solid matpakke til neste år. La bladene vissne ned før de fjernes.
Jeg pleier å grave opp mine tulipaner når de er avblomstret og oppbevare dem i en tørr utekjeller om sommeren, i soppkasser eller i plastnett på kroker oppunder taket. Noen er plantet i soppkasser og da tar jeg opp hele kassen og lar løkene stå ute i den til de er helt tørre/visne. Mot slutten av sommeren når alt det grønne er visnet, renser og sorterer jeg løkene. Noen klarer jeg å holde separat etter sort og farge, men stort sett planter jeg "gamle" tulipanløker etter størrelse. De minste havner litt i utkanten av hagen så de får vokse seg store i fred og ro.
I år skal jeg prøve noen litt mindre kurver til å plante i. Kan ofte være litt vanskeligå få plass til å grave ned en hel soppkasse full av tulipanløker i en allerede stappfull stauderabatt. Slet litt i fjor, og da var det bare fem kasser som skulle i jorda.
M.

1 kommentar:

Tusen takk for at du tar deg tid! :o)