mandag 3. august 2009

Rosestiklinger.

Jepp! Jobber fortsatt med saken!
Har funnet ut at august er ganske ofte nevnt som en god måned å sette rosestiklinger i, og det passer jo veldig bra siden det tilfeldigvis er august akkurat nå! ;o) Men mange mener også at den beste tiden er om våren når man klipper rosene og de er i vekst.
Kvistene skal være skåret skrå i den nederste enden og rett over i den
øverste enden, og man bør bruke godt sandblandet jord, evt ha sand i bunnen av plantehullet for å sikre god drenering.
Noe av det vanskeligste er visst å få dem til å overleve vinteren etter at de har rotet seg, men det gjelder kanskje mest hvis man tar stiklinger om våren(april?)?
Det beste er å la dem stå ute, men litt beskyttet mot den værste kulden, skufle snø over dem der det finnes eller drivhus/bobbleplast/halm/velte en isoporkasse over etc hvis det er barfrost. -2 til +2 høres ut til å være den beste vintertemperaturen.
Med tanke på faren for bortglemming og uttørking i løpet av sommeren/vinteren så virker det som om det er best å stikke stiklingene rett i et staudebed og ikke i potter som lett kan "forsvinne" og tørke ut.
Stiklingene har visst også godt av å bli vannet med flytende gjødsel. Da blomstrer de raskere.
Har forstått det sånn at det ikke kan kjøpes rotmodningsmiddel lenger. Alternativet da er at du kan kappe seljekvister i skogen, klippe dem opp i småbiter og la dem ligge i varmt vann over natten. Selje inneholder auxin som er rotsettehjelpemiddel. Sett stiklingene i auxinvannet over natten før du setter dem i solveggen eller i kjøkkenhagen.
Dagbladets hageekspert Tor Smaaland er kilden til denne biten med info. Jeg leser alt jeg kommer over om temaet nå om dagen! ;o)
Fant dette på Skravleforum for Hagegale: Re: Hvor store rosestiklinger? Arild Søn Jun 28, 2009 23:44 Ta en gren som er i ferd med å blomstre av. En tommelfingerregel; tell tre øyne over jorden og tre under. Alle knopper og blomster tar man bort. Sett dem i full skygge, eventuelt skermet av en duk. Noen sorter krever høyere luftfuktighet enn andre for å rote seg. Den letteste måten å få dem til å rote seg er i en potte med gjennomsiktig plastpose over. Om bladene er store klipp gjerne av det ytterste. Her er noen av de nettsidene hvor jeg har funnet informasjon.
Så da er det vel bare å finne frem klippesaksen og ta en runde i rosehagen...
M.

2 kommentarer:

 1. Jippi !!! Her var mange gode råd ja. Da skal jeg ta en runde i kveld.
  Jeg har faktisk ringt rundt til hagesentere og spurt etter rotmodningsmiddel, men det var faktisk ingen som hviste hva det var. Men det met selja - ja det var genuint!
  Gleder meg til å prøve :-) Lykke til du også!

  SvarSlett
 2. Ja dette blir spennende! Håper virkelig det funker! Vil ha masse roser! ;o) Har en liten, gammel sandkasse som jeg skal fylle med jord og sand og sette mengder med stiklinger i! Blir vel litt tynt i rosehagen da, så jeg får nok gå på slang i hagene til naboer og familie tror jeg.... Lykke til du og! Spent på å høre hvordan det går!
  M.

  SvarSlett

Tusen takk for at du tar deg tid! :o)