tirsdag 3. juli 2012

Endelig blomstrer rosene!


Her er de to første: 

 Dette er en utrolig seiglivet klatrerose som jeg har fraktet med meg fra farmor sin hage i Bergen. Roten var en eneste gedigen kubbe uten tegn til levende rottråder, men jammen har den overlevd og ser friskere ut for hvert år. Nå må den  bare få seg et skikkelig stativ å klatre på.
Selvsagt aner jeg ikke hva den heter! Men den er sikkert minst 20 + år gammel. ;o) 


New Dawn. 
En nydelig rosa gjenblomstrende klatrerose/slyngrose. Dette er en kraftigvoksende rose som kan bli minst 3 meter høy. Den har blanke og mørkegrønne blader og blomstene er mellomstore til store, sart rosa og løsfylte med et "porselensaktig" utsende. Den har en karakteristisk, lett og fin duft. Rosen er gjenblomstrende. Herdighetssone H5. Passer godt i kystklima.
Denne rosen var innledningen til de moderne klatrerosene slik vi kjenner dem i dag, og etter åtti år på markedet er den fremdeles en av de mest populære klatre/slyngrosene.
Det skal visstnok være plantet over 25 millioner eksemplarer av denne rundt om i verden.
Dette er en rambler (slyngrose) som kan ledes i alle rettninger, og den egner seg derfor godt til å ledes over pergolaer, bueganger og gjerder/hekker.
New Dawn er vanligvis sterk mot sykdommer, men kan av og til angripes av en spesiell slags stråleflekk på ettersommeren og høsten. Bladene får svartbrune flekker, men gulner ikke og faller av slik de vanligvis gjør. Meldugg kan forekomme.
Veronika...hva da? Den er for luftig i blomsteraksene til å være Veronica spicata og for høy til å passe beskrivelsen av Veronica schmidtiana selv om blomsten ligner veldig på bildene. Denne er nemlig helt klart godt over 16 cm høy. Knehøyde og vel så det. Har stjålet den i mors hage, så noen navnelapp har den aldri hatt. Vet du hva den heter?
Men den er uansett en av mine absolutte favoritter blandt de mange blå blomstene i min hage.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Tusen takk for at du tar deg tid! :o)