onsdag 26. mai 2010

PLANTEPORTRETT: Blå Valmuesøster - Meconopsis betonicifolia


Nå blomstrer min første Blå Valmuesøster, og den er bare helt nydelig! ;o)

Den blomster med knall blå blomster midt på sommeren. Den trives best i sur jord i halvskygge.

Blå valmuesøster (Meconopsis betonicifolia) kan bli opptil 1 meter høye, vokser omkring 3500 - 4500 m.o.h. i Himalaya, og er monokarp, det vil si at den blomstrer bare én gang, etter flere års vekst.


Blomsten ble først beskrevet av den franske misjonæren Pére Delavay i 1886. Botanikeren og oppdageren Frank Kingdon-Ward brakte med seg frø tilbake til Europa til 1924, og planten ble vist frem på botaniske utstillinger i London og Edinburgh.
(Kilde: Wikipedia, den frie encyklopedi.)



Blå valmuesøster, som for øvrig er Buthans nasjonalblomst, vokser vill i vestre deler av Kina og Tibet i høyder på 3 – 4000 meter over havet. Denne skjønnheten fra fjerntliggende himmelstrøk krever litt ekstra omsorg for å trives i hagen din. Helst trives den i næringsrik jord med lav pH. Blå valmuesøster har papirtynne valmuelignende blomster i ulike blå nyanser avhengig av sort og jord. Er ikke jorda sur nok, blir fargen mer lavendel. Blomsten er ca 6 – 8 cm i diameter, og vokser på lange stilker fra en hårete bladrosett.


Planten får sjelden et langt liv i hagen, men den er verdt å skaffe seg. Når du kjøper denne planten må du se etter at den har sideskudd nederst på hovedplanten. Dette forlenger plantens liv. Planten foretrekker å ha det kjørlig og fuktig om sommeren og derfor er det at den trives best i Nord-Norge, og det er nok her den blir finest.

Den blå valmuens virkelige fiender er tørke og varme. Den skiller seg altså fra ekte valmuer på den måten. Den liker seg ikke i varme temperaturer, og skal plantes slik at den ikke står rett i solsteiken midt på dagen. Hvis temperaturen holder seg rundt 25 – 30 grader om natten kan den rett og slett visne ned og dø.

Vil du ha denne vakre planten i hagen din må du altså lage et mikroklima for å sikre at den trives. Sammen med Rhododendron passer den godt, og har du et godt lag med jorddekke vil det kunne holde jordtemperaturen så jevn som mulig. Som mange andre blomster snur den seg etter lyset, så vær observant når du velger en plassering til den i hagen, slik at den ikke snur ryggen til deg når den endelig blomstrer.

(Kilde: Sissel Alvestad, gartner på Vea, http://www.vea-fs.no/hva_skjer/bla-valmuesoster---en-kinesisk/  )


6 kommentarer:

  1. Tjoho! Tack, nu vet jag äntligen vad jag kan plantera vid mina rhododendron. Ett vackert planteporträtt som det du bjuder på gör mig bara mer övertygad :)

    SvarSlett
  2. Jeg bor i Nord-Norge og har hatt Meconopsis betonicifolia i hagen i årevis. Hos meg opptrer den ikke som monocarp, men som staude. Dette gjelder både den blå, den fiolette (Hensol Violet) og den hvite (Alba).

    Den blå sprer seg også ganske grundig med frø, så jeg luker hundrevis av frøplanter hver sommer. De to andre har jeg ikke funnet frøplanter av enda.

    SvarSlett
  3. Det var gode nyheter! Da kommer den igjen flere år, så flott! :o) Og jeg håper den sprer seg hos meg også, den er nydelig! Vil gjerne ha den overalt i hagen... ;o)

    SvarSlett
  4. Ah, den var flott Marit. Eg gler meg til du kjem i morgon og ein real hageprat :) eg tenkjer og laga nacho med salat og grove pita.

    SvarSlett
  5. Mine blå valmuesøster får gråbrune tørr kanter på bladene, som så visner helt - kan dette skyldes for mye sollys?

    SvarSlett

Tusen takk for at du tar deg tid! :o)