søndag 6. juni 2010

Hagerapport juni 2010.


Det går litt tregt i hagen i disse dager. Det vil si, det er jeg som er treg, blomstene holder vanlig tempo. Jeg har ikke noe nytt på gang, for en gangs skyld. ;o)  Jeg bare vandrer mine daglige runder og observerer og studerer planter og blomster. Vurderer størrelse, farge, plassering, blomstringstidspunkt etc for å avgjøre om noe bør flyttes og omarrangeres for at alt skal vises fra sin beste side.
Det er en del planter som blir litt nedprioritert videre ser jeg. Tulipaner i krukke blandt annet, de ville bare ikke trives hos meg i år. Og Guillardia og Nattlys, Oenothera speciosa rosea  har ikke vist seg igjen enda.  Mine ellers så trofaste roser ser heller rufsete ut i år. Mulig det har vært for kaldt i vinter og for tørt i vår. Og så er det en eller annen insektsak som spinner seg inn mellom bladene. Jeg plukker av og kaster, men de dukker stadig opp igjen. En stor del av de eldste rosene har nokså kraftige angrep av svartflekk/rust. Det har bare blitt verre og verre for hvert år, så det er vel på tide å skifte ut både jord og roser snart. Men ikke i år...


Nå bare venter jeg på bedre tider og ser hva som skjer rundtom i bedene. Bruker mest tid på å spa jord, bære planker og stable takstein. Men litt luking, vanning og snegleplukking blir det da tid til innimellom.

Prøver stadig å organisere liljene slik at det går an å luke og rydde litt rundt dem, men har ikke helt funnet det rette arangementet og plasseringen for dem enda. Mange sammen i en sirkel? En og en? Alle på en lang rekke? Hmm... Hvordan har du plassert dine liljer?
Og selvsagt har jeg klart å plassere alle de ulike fargene i uorganisert samling da jeg ryddet i noen andre bed i fjor, så nå kommer lyserosa, orange, gule, burgunder, mørkerøde og hvite liljer til å blomstre mer eller mindre oppå hverandre i år. Fargerikt fellesskap...

Men en ting skal sies: jeg har ikke sett en eneste liljebille så langt i år!
De knallrøde små monstrene glimerer med sitt fravær, så liljene har alle bladene i behold foreløpig!
Bortsett fra den ene som falt i smak hos sneglene. Der har de gnafset av tuppen på alle bladene etterhvert som liljen har vokst oppover, men den ser ut til å ha overlevd mishandlingen heldigvis.
Sneglene er ellers ikke så alvorlig plagsomme hos meg i år. Ikke enda i alle fall. Plukker 2-7 hver kveld, men har ikke sett noen større skade etter dem rundtom i bedene enda, så da har kanskje forårets runde med Nemaslug, og ellers iherdig plukking, hatt litt effekt?

2 kommentarer:

  1. Kjære hageekspert. Det var ein fin rapport. Eg har ikkje oppdaga nokon snegler enda. Eg har mange stemorsblomer som dei liker. Ser at du har slike blå flotte klokkar og.
    Lag fleire slike raporter :)

    SvarSlett
  2. Vilken fin färgharmoni med det blå mot orange mot gult.. Den gillar jag. Den lilla rosa klockan/ løken, vad är det? Ser söt ut.
    Har bara hittat en iberiasnigel, men jag vet dom finns där någonstanns, iår har jag fler små åkersniglar, usch..

    SvarSlett

Tusen takk for at du tar deg tid! :o)