torsdag 14. april 2011

PLANTEPORTRET: Primula

KUSYMRE
Primula vulgaris

ANDRE NORSKE NAVN
Kusømra, kublom, gulveis, liblom, aurikla, m.fl.

FAMILIE
Nøkleblomfamilien (Primulaceae).



Primula (av latin primus, den første) tilhører nøkleblomfamilien Primulaceae. Denne formrike og fargesterke slekten teller om lag 430 arter og har en vid utbredelse på den nordlige halvkule.
Slekten kan deles inn i seks underslekter og nærmere 40 seksjoner.

BOTANISK BESKRIVELSE
En flerårig, 10-25 cm høy urt med kraftig jordstengel. Bladene sitter i en rosett, de er rynket, og hårete på undersida. Blomsterstenglene er relativt korte og blir fort slappe. Enkeltstående gulhvite blomster med mørkere flekker i svelget (større enn hos marianøkleblom). Blomstringen skjer i april og mai. Kusymre vokser gjerne i store tuer.

UTBREDELSE
Vokser i fuktig, skyggefull skog og på gressbakker i Mellom-Europa og Vest-Europa. I Norge er kusymre knyttet til kyststrøkene. Arten er vanligst på Vestlandet, men går østover til Kristiansand og nordover til Sør-Trøndelag.

Primula bringer bud om vår
Månedens blomst i februar er primula, og er for mange den første potteplanten de kjøper på det nye året. Denne fargerike potteplanten varer kanskje ikke så lenge, men til gjengjeld gir den oss en herlig følelse av vår og lysere tider. I følge Opplysningskontoret for blomster og planter skal over 2 millioner primula omsettes i løpet av de første vintermånedene.

Først ut
Primula kommer av ordet ”primus” som betyr først. Navnet kler planten godt, da primula er for mange den første potteplanten de kjøper i det nye året. Med sin rikelige blomstring og mange flotte farger fra hele fargeskalaen, er primula en populær plante. Helt siden Viktoriatiden har det vært en lidenskap å dyrke primula i vinduskarmen og i hagen.

Fra fjellområdene
Primula kommer opprinnelig fra fjellområdene i Europa og de tempererte områdene av Asia og Nord-Amerika. Det er bare noen få arter av primula som brukes som stueplanter, de fleste vokser vilt eller finnes som hageplanter. Det meste som finnes av primula på markedet er produsert i Norge, og primula er vår 5. største pottekultur.


Fyll opp med primula
Primula er en plante som tar seg godt ut flere sammen. Et stort fat eller en stor potte med flere planter, gir et flott syn. Et annet eksempel kan være å sette primula i en porselens fat sammen med småbladet eføy. Med enkle grep har du en følelse av vår i stuen.

Tips for primula:
Plasseres lyst, men ikke direkte sollys.
Lar du planten stå kjølig, står den lengre.
Holdes jevnt fuktig, men unngå at planten blir stående i vann.
 
OMTALE
Kusymre har en meget lang historie som medisinplante i Europa, og tidligere tiders bruk var særlig knyttet til forhold som involverer kramper, lammelser og revmatiske smerter. Urten var omtalt hos Plinius som middel mot lammelser, gikt og revmatisme, og den ble av Culpeper ansett som et sårhelende middel. Både blomstene og røttene er blitt anvendt, men roten ble ansett som mer virksom enn blomstene. Tidligere ble blomstene brukt i elskovsdrikker. På grunn av den behagelige duften den avgir, kan den rødbrune, aromatiske rotstokken brukes i potpurriblandinger.

Kusymre kan brukes som en erstatning for marianøkleblom (Primula veris), men anses for å være mindre effektiv. Både blomstene, bladene og røttene kan brukes innvortes ved bronkitt, luftveisinfeksjoner, søvnproblemer, angst, revmatiske plager og gikt. Et uttrekk av roten er et godt middel mot nervøs hodepine. Planten inneholder saponiner, som står for den slimløsende virkningen, og salisylater som har en smertestillende, betennelseshemmende og febernedsettende virkning. Utvortes kan den brukes på sår hud, mindre kuttsår og ved nervesmerter og leddsmerter. Vannet etter bløtlagte, tørkede blad kan lindre såre øyne. Et uttrekk i destillert vann har vært brukt som ansiktsvann mot misfarging og rynker.

Både blomster og blad av kusymre er spiselige, og skal ha en blodrensende effekt. Blomstene tar seg fint ut i grønne salater, eller de kan kandiseres og brukes som pynt på desserter og kaker. Unge kusymreblad kan brukes som grønnsak, men bør helst dampes og vendes i smør før de spises.

(Kilde: Opplysningskontoret for Blomster og Planter. http://www.obp.no/?module=Articles;action=Article.publicShow;ID=315  )
 
(Kilde: Urtekildens planteleksikon http://www.rolv.no/urtemedisin/medisinplanter/prim_vul.htm  )

3 kommentarer:

  1. Mesteparten av primulaene i min hage er fått av svigermor som ein gang dreiv dei fram frå frø. Nokså kjekt når dei dukker opp kvar vår !!

    SvarSlett
  2. Flott innlegg. Har planer om å skrive et avsnitt om Primula i en staudeoppgave på skolen. Kan jeg linke til denne artikkelen?

    SvarSlett
  3. Hei Mari Anne!
    Du kan gjerne likne hit. Kjekt å kunne bidra med noe konstruktivt! ;o)

    SvarSlett

Tusen takk for at du tar deg tid! :o)