tirsdag 22. juni 2010

Made in Skålavikjo.

Tenke seg til, for noen år siden syntes jeg akeleier var noe av det kjedeligste man kunne ha i en hage. Det var før jeg oppdaget hvor mange forskjellige, nydelige utgaver det finnes, og at man faktisk kan "lage dem selv" også! :o)

Dette er spennende greier! Har funnet ut at akeleier krysser seg helt på egenhånd og lager nye, flotte variasjoner i form og farge.
Derfor plantet jeg i fjor tre ulike akeleier tett sammen i et bed, og nå ser jeg at det virket!
De har laget en helt ny blomst! Den har fasongen fra den lilla og fargen fra enten den rufsete eller den tett fylte rosa-lilla. Kjempegøy! Den ble riktig fin synest jeg.Nå skal jeg plante en lilla, en gul, en tett fylt rosa i nærheten av en liten hvit og en stor hvit øverst i hagen. Og så får man bare vente et par år og se om det dukker opp noen nye, spennende varianter.

De lilla akeleiene kan også vise frem litt variasjon i form og størrelse. I tillegg til at selve blomsten blir nokså ulik opphavet så varierer høyden på planten fra 30cm til 120cm. 
Disse fire er alle frøplanter av en jeg fikk av svigermor for 3-4 år siden.

1 kommentar:

  1. Eg liker også godt akeleier. Mange fine å sjå her. Eg har så lyst på ein mørk, mørk, lilla, nesten svart av den gammeldagse sorten.... men har ikkje funne til dags dato. Såg du hadde hatt ein tur innom plantebloggen min. Det finnst sikkert andre gode måter å gjera det på men med min datakunnskap ....då bruker ein det ein har lært. Ideen er gratis. Berre å gå i gong !! Ha ein fin dag.

    SvarSlett

Tusen takk for at du tar deg tid! :o)