fredag 30. desember 2011

Hagehøns.Her ser dere to av årets nyanskaffelser i hagen.


Disse kjekke hagehønsene dukker nokså brått opp her for noen måneder siden da den lokale eggprodusenten, Hogste Egg, skulle skifte ut et par tusen av sine produksjonshøns og anonserte "pent brukte høner gis vekk..." Da fant mannen i huset ut at vi måtte ha høns! Fruen var litt mer skeptisk, men fjærkreene har jo vist seg å være koselige tilskudd i husholdningen. De legger 2-4 egg hver dag, og da har vi alltid ferske, økologisk egg tilgjengelig. Her sitter rufsehønsene og venter på at huset skal bli helt ferdig. De var temmelig fillete og skitne da vi fikk dem. Nå har de blitt veldig friske og fluffy med god pleie
og masse mat og drikke.
 Her er hønsehuset under oppføring. Godt isolert, med ventilasjon og vindu.
Fiks ferdig hønsehus med luftegård. Men hønsene er ute og vandrer i hagen.

 Her er alle fire i fri dresur bak urtehagen. Og et lite glimt av hønsehuset innvendig.


I dag har hønene vært ute i hagen for første gang. De to brune, Pricilla og Vera, har blitt ganske sosiale og nyskjerrige og følger med på alt som skjer. De to hvite, Mia og Dunputo, er ikke fullt så nærgående.

Nam-nam.... ;o)


(To blogginnlegg på en dag, jaja, når det først regner, så høljer det... ;o)

6 kommentarer:

 1. Heisan. Hogste egg er gode egg !! Hogste høner er sikkert gode høner. Lukke til med hønehaldet !!

  SvarSlett
 2. Det virker så koselig med høns gående fritt sånn :) Bror har det, og det drypper noen egg på meg også da :)

  Godt nytt år Marit!

  SvarSlett
 3. Så herlig med høner:) Skulle gjerne hatt høner selv. Nydelige dyr. De tror sikkert de er kommet til himmelen nå:) Så fint av dere å ta imot de stakkars hønene.

  SvarSlett
 4. Jeg syntes det buret så litt trangt ut...helt til jeg oppdaget at det bare var midlertidig. De har jo et slott! Kjempe imponert. Har høner selv. Det er veldig koslig. Vår "Prilla" gikk bort her om dagen. Det var veldig leit, men hun var over ti år og det er det ikke mange høner som er.

  SvarSlett
 5. Heisan:) det ser så flott ut. Du skulle ikke ha noen tegninger av det huset vel ????
  Per

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Takk for hyggelig kommentar! :o) Hønsehuset har mannen bygget på øyemål og tilfeldig tilgjengelige materialer etter div oppussing inne og ute, så noen tegninger eksisterer nok desverre ikke. Men det har 5 cm isolasjon i vegger, tak og gulv, ventilasjon i døra, isolert blyglassvindu for lys, takpapp på taket, bordkledning utenpå og ferdigmalte veggplater inne. Linoleum på gulvet. Innvendige mål er ca 1 m x 1,5 m, takhøyden er vel 1 m - 1,40 m, men mannen sier at han ville nok laget det litt større/høyere hvis han skulle gjøre det om igjen. Og til veggene anbefaler han heller glatte flater i stedenfor sånne med "striper" i pga renhold og desinfisering ved midd-utbrudd og lignende. Det står på stolper sånn at hønene har tilgang på tørr "badesand" og ly for regnet under huset. Huset fungerer helt supert til de fem hønene vi har nå. Vi henger opp en liten frostvakt i den kaldeste perioden på vinteren så ikke vannet fryser. Hønsegården utenfor huset er mest til pynt, hønene går helt fritt hele tiden.
   Lykke til med høns og hønsehus-bygging! Det er supert med hagehøner, de er både sosiale og praktiske! ;o)

   Slett

Tusen takk for at du tar deg tid! :o)