mandag 25. januar 2010

Litt våryr i dag...

Synes jeg kjenner at det nærner seg vår snart. Eller er det litt tidlig enda? Er vel på tide å starte sesongen innendørs iallefall. Har tatt en runde i boden og sett over restene fra i fjor. Noen stakkars pelargoniaer hadde gitt opp, kombinasjonen av medbragte bladlus med stor appetitt og iiiiskald vinter ble visst for mye for dem. En god del av de mer eksotiske stiklingene som ble satt nokså seint utpå høsten ser heller ikke så fryktelig kvikke ut. De skulle nok hatt det litt varmere og kanskje litt bedre tilsyn? Får skaffe mer plantemateriale til sommeren og prøve igjen, litt tidligere på året. Men noe har da overlevd, tilsynelatende... En del av dem som viser antydning til liv har nå fått flytte inn på kjøkkenet i kjelleren for å få litt mer lys og varme. Blir spennende å se hva som kvikner til og hva som visner før våren har meldt seg for alvor. Enda er nok våren mer en følelse enn et faktum.

Har tatt med meg 9-10 av de friskeste pelargoniaene til jobben. Der er det store, tomme vinduskarmer med masse lys og varme. Så nå kan de stå der og pynte litt opp i et ellers ganske sterilt kontormiljø, der ord som "normodimensjonerte" og "tricuspidalinsufisiens" ellers dominerer dagen,  mens de vokser seg store og fine før utesesongen i paviljongen hjemme.


Og så har jo frøkatalogene dumpet ned i postkassen, den ene etter den andre, med de lekreste bilder av de flotteste planter, og jeg vil ha dem alle sammen! Mange av hver! Men det går jo selvsagt ikke, det innser jo til og med jeg. ;o) Så derfor har jeg atter en gang bestemt med for å være nøktern og kun så et par sorter som jeg vet at funker her hos meg. Ja, det høres jo bra ut, men fungerer den planen i praksis? Tsja, den har ikke gjort det før, men håpet er lysegrønt! Hehe:o) Jeg ler høyt av meg selv nå, for dette gjentar seg hver vår. Fornuft og begrensning og gode greier...rett ut vinduet så snart snøen forsvinner.... Men jeg skal iallefall så masse Cosmos i ulike farger og høyder! Det funket kjempebra med de jeg sådde direkte i rosebedet i fjor. Rosene var kanskje ikke så fornøyde, de ble litt overgrodd til slutt. Var ikke helt klar over at de ble så store! Men nå vet jeg og da vet jeg også hvor jeg skal så dem i år! Langs hele gjerdet ned mot veien. Og ikke bare i hvitt i år, men alle de farger jeg kan få tak i. Og så må det vel bli noen Clarkia (både anemone og elegans) her og der, bare fordi de spirer og blomstrer uansett hva jeg gjør med dem. Snakker om takknemlige blomster! Og superfine i buketter er de også, hele sesongen.
Oi, holdt nesten på å glemme erteblomstene! Har en lur plan om at jeg skal så MASSE erteblomster i store krukker og la dem klatre i hagepaviljongen. Ser for meg at det kan bli skikkelig flott og frodig og velluktende! Oppdaget under et lite dypdykk i hageboden i går at jeg har et "aldri så lite" lager av diverse frø som har sneket seg unna såingen de siste sesongene, og deriblant en del erteblomster. Så da får jeg prøve å få sådd de restene før jeg faller for fristelsene i frøhyllen i vår...
Kjøpte et par staude-erteblomster på salg seint i høst også. De skal visstnok være røde (stoler ikke på etiketter;o), og jeg er veldig spent på om de overlevde den seine plantingen og den lange, kalde vinteren.

Det var tre slag. Skal vi gjøre som med julekakene og satse på sju slag her også...? Bør vel uansett prøve å få i jorda alle de frøene som ble til overs i fjor og året før, og alt det merkelige jeg har samlet og ikke merket skikkelig. Må nok lage en liten plantebarnehage og se hva som kommer opp utover våren. Spennende! :o)

Og så må vi vel ha noen nye løker og knoller? Bare et par Georginer, og noen få(30-50) Gladioler. Må jo erstatte det som har krepert i løpet av vinteren. Det var jo så veldig unormalt kaldt i år! Da må man jo erstatte skadede eksemplarer. Det er jo helt logisk... ;o) Ingen unskyldning er for liten for denne jenta! Hehe:o)

Skal se det blir et salig kaos i hagen i år også! Men det er jo egentlig sånn jeg liker å ha det. Tett i tett med blomster, mange sorter, mange av hver sort, over alt, i alle høyder og fasonger og de mest strålende farger man kan forestille seg. Blir aldri heeelt sånn som jeg ser det for meg, men jeg jobber med saken!

2 kommentarer:

 1. Jammen er du våryr i dag :-). Men er det ikke godt! Jeg har forlengst gitt opp å styre meg. Det får gå som det vil. Har sådd litt og bestilt mer frø.
  Og så lurt å ta med seg pelargonier på jobben da. Selv har jeg hatt alle mine femti i stuevinduene i vinter. Nå er jeg lei av rotet, men de har overlevd. Og nå klipper jeg dem ned, og så kommer de så flotte opp igjen. Håper jeg. Lykke til videre med frøgalskapen :-).

  SvarSlett
 2. Deilig at det lir mot vår. Det er med mine pelliser omtrent som med dine, ganske store tap. Så har man jo muligheten til å prøve andre sorter.
  Cosmos er også en av mine favoritter.
  Ha en flott vår.

  SvarSlett

Tusen takk for at du tar deg tid! :o)