torsdag 3. mai 2012

Rosa-rosa-rosa! Planteoversikt i ymse rosanyanser.


Tysbast - Daphne mezereum.
Dette er en 0,5-1 m høy, bladfellende busk med opprette, uregelmessige greiner med lysegrå og seig bark. Bladene er tynne, glatte, lansettformet eller avlange, og utvikles etter blomstringen. Blomstene, som kommer på bar kvist tidlig på våren (mars-mai)(Faktisk allerede i februar her hos meg), er rosa eller fiolette, 10-15 mm lange, og sitter tett i tett oppover kvistene. 
Blomstene er meget velduftende, mens resten av planten lukter vondt. Frukten er en avlang steinfrukt med ett frø, men den blir vanligvis kalt et bær. Det er først grønt, men blir til slutt sterkt rødt og mykt, og har som resten av planten en brennende smak.
Hele planten er svært giftig!

Kilde: http://www.rolv.no/urtemedisin/medisinplanter/daph_mez.htm 



Hundetann - Erythronium
Dette navnet har den fått på grunn av at løken er formet som en hundetann. Det finnes ca 20 arter Erythronium, og de hører til Liliaceae familien. De er nært beslektet med tulipaner og oppfører seg ganske likt. Etter blomstring går de i jord og dukkar først opp igjen neste vår. I starten sprer de seg ganske tregt, men når løkene er skikkelig ettablert blir de flere og flere for hvert år.
De er skogbunnsplanter eller fjellhageplanter alt etter art. Liker veldrenert humusrik jord. Og de fleste sortene blomstrerr på våren. Da kommer de opp ganske fort og byr på en nydelig blomstring.
 
 
Primula/Aurikel - primula auricula
Aurikel er en planteart i nøkleblomfamilien. Primula kommer av ordet "primus" som betyr først. Navnet auricula betyr "lite øre" og viser til at bladene ligner små bjørneøreer. Bladene sitt i rosett og er tykke med tenner og bredt skaft. Stilken er bladløs med en liten klase blomster i toppen. Blomstene har smal kronpipe med et stort utbrettet kronbrem. Den ville arten er lyst gul men det finnes dyrkede sorter med andre farger.
Primula kommer opprinnelig fra fjellområdene i Europa og de tempererte områdene av Asia og Nord-Amerika. Det er bare noen få arter av primula som brukes som stueplanter, de fleste vokser vilt eller finnes som hageplanter.
Som hagevekst trivest planten best i sol eller halvskygge i steinparti og rabatter. En hardfør vårblomst med tofargede blomster i klase. Høyde omkring 15 cm.

Kilde: http://nn.wikipedia.org/wiki/Aurikel



 Vårerteknapp - Lathyrus vernus.
En plante i erteknappslekta, i erteblomstfamilien (Fabaceae). Den er 10-40 cm høy, og har stender av 3-10 purpurrøde eller dypt mørk-rosa blomster som sitter en og en eller i par omvendt oppover stengelen med 1-2 cm mellomrom. Stengelen er litt kantete og skjev. Planten mangler klengetråder på blad og stengel.
Når blomsten modner, utvikles den til en brun, 4-6 cm lang frøbelg (skolme) som slynger frøene ut. Planten har mellomgrønne blader som sitter parvis med 2-4 par på hver bladstengel. Bladene er bredt lansettformet eller eggeformet med en spiss brodd i enden.
Vårerteknapp foretrekker fuktig og fruktbar eng, beitemark, i gressbakker og i veigrøfter. Den er sjelden nord for Troms, og finnes opp til om lag 1.050 meter over havet. Blomstringstid: Mai–juni.
Vårerteknappen er giftig, og en delvis fredet art. Det er forbudt å selge den eller plukke den med tanke på salg (bortsett fra på Åland).
Tror den vanligste vårerteknappen er lilla. Dette er en rent rosa vårerteknapp. Det finnes  en sort som heter ‘Roseus’ og en som heter ‘Rosenelfe’, men jeg vet ikke hvilken av dem dette er.

Kilder: http://www.luontoportti.com/suomi/no/kukkakasvit/varerteknapp
 http://knuts-haven-2010.blogspot.com/2010/05/varerteknapp-lathyrus-vernus.html
 http://no.wikipedia.org/wiki/V%C3%A5rerteknapp


Stemor - Viola x wittrockiana.
En fargerik, liten tøffing, dette er de første sommerblomstene som kan plantes ut om våren, sent i april og tidlig i mai, for blomstene tåler faktisk litt frost, helt ned til 7 minus(?). De holder seg fint i noen uker. Etter en stund, blir plantene ofte litt lange/slengete, og mange velger da å skifte dem ut med andre sommerblomster.
Vil du beholde stemor hele sommeren, kan du skjære dem sterkt tilbake etter første blomstring. Da vil de komme igjen etter kort tid, mer frodige og med større blomstring enn noen gang.
Stemor tåler ikke uttørking, så det er viktig med jevnlig vanning. Stemor kan plantes fra sol til halvskygge. Finnes i mange sorter i rikt fargeutvalg: Hvitt, gult, blått, lilla, etc.

Kilder: http://www.hadeland.net/Nyheter/lokale_nyheter/article5090297.ece

Løytnantshjerte - Dicentra spectabilis
Løytnantshjerte er en hardfør staude. Den trives både i sol, og på skyggefulle steder. Den liker seg best på steder der jorden aldri tørker ut. Når den først trives kan den stå på samme sted år etter år uten at den får noe særlig stell. Blomstringstiden er mai og juni.
Denne stauden kommer opprinnelig fra Øst-Asia, og kom mest sannsynlig til Norge og Sørlandet på slutten av 1800-tallet. Planten ble populær, og spredte seg raskt til andre steder. Den mest vanlige utgaven har rosa og hvite blomster. Den finnes også med helt hvite blomster.

Den eiendommelige blomsten har satt folkefantasien i sving og ført til mange navn. Forklaringen på navnet løytnantshjerte er følgende: Blomsten har to motstående kronblad, hvis nedre deler er sekkformete og oppblåste, dette er hjertet. Drar man disse kronbladene varsomt fra hverandre framtrer bilde av en pike innenfor, dannet av de indre kronbladene og de bueformete støvtrådene. Om man så tar de indre kronbladene bort, skimter man en champagneflaske. Dette var det et løytnantshjerte inneholdt: først piken, så champagnen!


Kilder: http://nrk.no/magasin/hage/1.5894905
http://www.consideratecandidum.com/tusenaarshagen/dicentra_spectabilis.shtml

Løvemunn - Antirrhinum majus.
Planteslekt i Kjempefamilien/maskeblomstfamilien(Plantaginaceae). Riktblomstrande plante 20 -50 cm, en svært dekorativ og fargerik sommerblomst. Regnsterk. Fin å bruke i krukker, bed og blomsterkasser. Trives i sol og halvskygge. Utmerket til høye beplantinger og som snittblomst. Den stammer fra Sør-Europa, er egentlig flerårig, men dyrkes som ettårig sommerplante i Norge. Jeg har opplevd at den har kommet igjen flere år på rad hos meg her på Vestlandet. Blomstringstid: fra juli til frost.

Kilder: http://snl.no/l%C3%B8vemunn 



Høstfloks - Phlox paniculata.

Høstfloks blir fra 60 cm til nærmere en meter høye. De har stive stengler med korsvis motstilte, smalt eggformete blader og en samling av blomster i en sammensatt skjerm i toppen. Hver blomst er 2-3 cm i tverrmål. Blomstene dufter, og floksstengler med fargesterke blomster er velegnet til snitt når blomstringen begynner fra slutten av juli og utover i august. Ellers er det vanligst å dyrke høstfloks i stauderabatter.  Den er nord-amerikansk og ble introdusert i Europa på 1700-tallet. I dag bruker vi foredlete sorter som ofte er hybrider mellom høstfloks og sylinderfloks (P. maculata).
I naturen i de østlige delene av USA vokser høstfloks på lysåpne steder i skogen. Rotsystemet ligger nokså grunt, og plantene kan spre seg litt med underjordiske utløpere, noe vi kan utnytte til formering med rotstiklinger om våren. Ellers kan høstfloks også formeres med skuddstiklinger i vekstsesongen. Plantene er ikke særlig kravstore, men veksten blir kraftigst og blomstringen rikest dersom jorda er moldholdig, næringsrik og ikke for tørkesvak. Tilførsel av kompost til jorda med noen års mellomrom vil stimulere veksten. Når plantene etter hvert blir åpne i midten, er det tid for deling, noe som gjøres enten vår eller høst. På grunn av faren for smitte av nematoder og virus, bør en ikke plante høstfloks der samme art har stått før.



Malva - Rosekattost - Hollyhock Mallows.
Lyse, rosa-purpur blomster i juli-august. Har form som en opprettvoksende busk. Blomsten er opptil 15cm stor. Middels hardfør. Høyde 150cm. (Troooor jeg, trallala...)
Kilde: www.zimtrade.no

Muligens også en Malva? Ca 60-80 cm høy, blomstene er ca 2 cm i diamter. Kjenner du den igjen? Fortell-fortell! 

Duehode - Chelone obliqua.
Meget lett å få til å vokse på en skrinn plass. Blomstrer fra midtsommer til frost. Trives i full sol og halvskygge. Meget holdbar som snittblomst. Lange stilker på 60-70cm med mengder av tettsittende blomster oppover hele stengelen. Hardførsone 4-5. 

Kilde: www.zimtrade.no

Lilje - "Stargazer" - Lillium Orientale. 
Høyde/lengde 80 - 100 cm. Blomstringstid: juli/august, september. 
Liljer kan med fordel plantes mellom rosene. Liljene starter sin blomstring når rosene er ferdige med sin første blomstring. Løken blir liggende i jorden om vinteren og kommer flittig igjen år etter år.
Liljer trives best i full sol men kan også klare seg i havskygge. Man kan med fordel plante noe som ikke er like høyt som liljene foran dem. Du kan fint plante liljer i krukker. Velg en stor krukke da liljene blir høye.
Støtt opp liljen med en pinne, da står den tryggere i sterk vind.
Nå liljene kommer med knopper må de sjekkes for liljebiller. De er røde og må fjernes da de spiser opp knopper og blader.
Du kan fint plukke inn knopper av liljer og de vil springe ut inne. 

Kilde: http://www.solfang.no/produkt/lilje-stargazer


Rosa roser... Jepp, her møter jeg veggen. Har ikke peiling, og ikke klarer jeg å finne ut noe med bare disse bildene til hjelp.
Kjenner du igjen noen? Legg gjerne igjen en kommentar.
Må nok ta for meg rosehagen i et eget innlegg, når jeg har identifisert og googlet litt til...




Navn, vekstforhold, blomstringstid... Kommer senere når jeg får googlet enda litt mer...

Så det var hagens rosa skjønnheter for denne gang. Skal oppdatere dette innlegget etterhvert som jeg oppdager flere rosa blomster i hagen utover sommeren.
Og har du noe å tilføye eller korrigere så kom med det! ;o)