fredag 20. mai 2011

Før, underveis og nå.

I 2004 så det slik ut...
I 2005 satte vi opp en mur og begynte å fylle opp bak litt etter litt når vi hadde noe fyllmasse tilovers.
Det gikk teeemmelig treeegt.


I 2010 begynte det å skje saker og ting på hus-fronten, og da gikk liksom hagen med i dragsuget på en måte. Det dukket opp en liten gravemaskin og far og sønn hadde mye gøy rundtom på plenen.



Her skulle det bli plass til plenklipper og hageredskap under den kommende terrassen. Så da fikk vi luftet plenen skikkelig i samme slengen... ;o)


Da ble det fart i fyllmassene bak muren. Det er ikke akkurat noen golfbaneplen enda, men det er iallefall mer plen enn hull!


Så ble det grønt og terrassen tok form uover sommeren 2010.


Nå er terrassen og trappene ferdig, plenen er fortsatt ujevn, men grønn og fin (for det meste) og rodoene har fått fast plass med bark rundt leggene.



Så sånn ser det ut i dag. Stadig rom for forbedringer, det må sås litt mer gress og plantes litt (masse!) flere blomster og litt sånn småknask, men det er jo bare kos.

fredag 13. mai 2011

En liten tur i hagen...


Rosa løyntnantshjerte. En god, gammel klassiker som jeg har "funnet" i min mors bed. ;o)




Tror denne heter Ildakeleie. Noen som vet bedre?





Rød-gul primula. En herlig, liten fargeklatt i bedet.

Lys rosa akeleie. Nydelig!

fredag 6. mai 2011

Tulipaner.


Ser at jeg nok var litt slomsete og beskjeden med tulipanløk-leggingen i høst. Visst er de vakre der de står og vaier på sine lange, slanke stilker, men jeg synes de gjør seg aller best i store, overdådige mengder.



I år ble det bare en her og to der og et par små, glisne klynger som har overlevd i flere år allerede.



Det er herved notert at høstens tulipanløk-legging skal tas seriøst, planlegging, innkjøp og nedsetting etter boka! :o) Lurer litt på om jeg ikke sa det i fjor også....




Slike fargeklatter trengs det definitivt mer av. De lyser så flott opp i bedet, og planter man mange nok så får man nesten en litt eksotisk stemning i en kjølig norsk vårhage. :o)


Og jeg har også notert meg den totale mangelen på rosa og orange tulipaner. Bare en liten lilla ble det blandt alle de gule og røde. Ja, her er det definitivt forbedringspotensiale... ;o)

torsdag 5. mai 2011

Kurerer gruff!


 Kan jeg få by på en kopp kaffi? Her drikkes det rikelig med kaffi om dagen. Leste nemlig et sted at snegler ikke liker å snegle rundt på kaffigrut. Så da samlet jeg opp litt kaffigrut og strødde ut i bedene. Og jammen meg forsvant sneglene! De holder seg helt vekke fra bed med kaffi, men forsyner seg til gjengjeld rikelig der det er koffeinfri sone. Her må det drikkes mer kaffi!


Samler gruten i en isboks på benken og strør det ut ca annenhver dag. Ser kanskje ikke så veldig delikat ut på kjøkkenbenken, men hva gjør man ikke for hagen? ;o)



Fungerer veldig bra til å beskytte unge, spede spirer.
Men vi har ikke bare en liten brun, slimete plage i hagen. Vi har en stor, lodden en også. Nemlig naboens katt. Katter er ålreite dyr de, så lenge de ikke spavender bedene mine straks de finner en flekk med bar jord.

Og gjett hva jeg oppdaget etter noen runder med kaffigrut i bedene? Jo, nettopp, katter liker ikke kaffi de heller!

Oh, lykke! Nå er det slutt på store kratere i potetåkeren, oppgravde stiklinger og nedgravde småplanter. Og ikke minst ikke mer katteskit på hanskene når jeg luker! :o)

PS! En kollega av meg mente kaffigrut fungerte bra mot bladlus også. Så da får rosene få litt kaffi de også. Alle gode ting er tre...

Har slengt dette tipset med i Anne sin Hagetipskonkuranse på Moseplassen. Der er det myyye kjekt å lære om hage! Bare ta en titt her: 
Moseplassen, Del hagetips, konkuranse.

onsdag 4. mai 2011

Prikken over i`en.


Endelig er huset så ferdig at man kan gjøre det litt pent rundt hushjørnene og på trappen uten å være redd for at det skal komme en travel snekker i morgen og rive hele stasen overende. (Det skjedde et par ganger i fjor...)






















 
Årets tema på pyntefronten er foreløpig veldig sart og yndig i lyserosa, blekblå og hvite fargenyanser. Pent dandert i hvitmalte kurver. Ikke det mest solide arrangemanget, men veldig lyst, lett og vårlig, synes jeg. :o) Litt lenger utpå sommeren dukker det nok opp litt kraftigere farger.

Stemorsblomster i lyse blåfarger og hvitt. Mangler bare en klatt med rødfarge så er vi klare for 17. mai... ;o)



Diascia, Tvillingblomst, er alltid en favoritt og et must på handlelisten hver vår. De tåler utrolig mye og varer helt til høsten. Hva mer kan man ønske seg av en blomst?

tirsdag 3. mai 2011

Småplukk i hagen.

Gikk en liten kveldstur rundt huset med kameraet og kaffikoppen. Fant noen av hagens mindre prangende beboere på min vandring. De er søte, men små. Jeg er ingen god fotograf, så billedkvaliteten er så som så.


20 kroner på Rema. Phlox-et-eller-annet. Får se om den trives, har ikke vært så heldig med denne typen planter før. Vel, håpet er lysegrønt...

Kuleprimula. Den "fant" jeg i bedet hos svigermor som tilfeldigvis ikke var hjemme akkurat da... De sier at stjålne planter blomstrer best, så da har denne gode muligheter! :o)

Kjøpeblomst. Blir liksom ikke helt det samme som dem man dyrker frem selv, men den er da pen den også.

Lys rosa vårerteblomst. Den er nydelig, men kronisk umulig å ta fine bilder av. (Mulig jeg bruker feil kamera kanskje?) Har en lilla utgave også, den skimtes så vidt i bakgrunnen. Disse har jeg arvet av Farmor i Bergen. Mye rart i hagen min som kommer derfra.

Rødrosa primula, knabbet i naboens bed.


Og dette er en.... Tja, si det. (Hukommelsen svikter.) Det var en stor tue i fjor, i år er det bare denne ene blomsten.

Lys rosa Primula. Den "stjal" jeg hos en svigerinne i fjor.

En søt, liten aurikkel uten navn. Denne har jeg fått av en god venninne i Bergen.


Kubjelle fra hagemessen i fjor. Den må være utrolig hardfør, for den ble bare satt oppå jorda i et bed i potten sin, og glemt helt bort til nå i vår, et år senere. Som du ser så blomster og trives den helt fint fortsatt. Flinke blomsten! ;o)

En julerose. Navnløs den også. Den er to år gammel her i hagen og dette er den første blomsten.
Kjekt når naboens kirsebærtre pynter i vår hage. ;o)